لامپ اس ام دی چیست – تکنولوژی SMD چیست ؟
لامپ اس ام دی چیست – تکنولوژی SMD چیست ؟
SMD مخفف Surface Mount Devices به معنای “قطعات نصب سطحی” می باشد که دارای تکنولوژی SMT است.
قطعات نصب سطحی شامل رنج وسیعی از قطعات نوری همچون LED و الکترونیکی همچون مقاومت – آی سی و … و سوکت های الکترونیکی می باشد که در مقاله “ لامپ اس ام دی چیست – تکنولوژی SMD چیست ” به بررسی و تحلیل کامل تکنولوژی SMD می پردازیم.
در اوایل دهه ی ۱۹۶۰ از تکنولوژی ساخت لامپ ال ای دی DIP استفاده شد با پیشرفت تکنولوژی ساخت لامپ های سیستم روشنایی در اوایل قرن ۲۱ و به دلیل تک رنگ بودن و بهره نوری پایین لامپ ال ای دی دیپ متحول شد و دانشمندان تکنولوژی ساخت تراشه های SMD را اختراع نمودند. این تکنولوژی پیشرفته در لامپ های ال ای دی ، منجر به ساخت لامپ های بسیار کارآمدتر ، با تنوع رنگ بیشتر ، وضوح بالاتر ، حجم بسیار کمتر و زاویه ی دید بهتر همراه با صرفه جویی انرژی بیشتری با نام لامپ اس ام دی گردید.
عموما ال ای دی های SMD با نام های 2835, 3528, 3020, 3030, 3535, 3014, 4014, 5050, 5060, 5730 در بازار شناخته می شوند. همانطور که مشاهده می نمایید این نام ها از دو عدد 2 رقمی تشکیل شده اند که نشانگر سایز چیپ ال ای دی (منشا نور) می باشد. برای مثال در ال ای دی های معروف 5050 سایز چیپ 50 * 50 میکرو متر (µm) است.
چرا لامپ اس ام دی ؟
نیاز شدید به افزایش قابلیت ها، تمایل افراد برای داشتن صفحاتی با سایز کوچک تر و رقابت در جهت رسیدن به منافع مالی و اعتبار در بازار، استفاده از این تکنولوژی را در پی داشته است.
مونتاژ قطعات SMD با خمیر قلع به چه صورت انجام می گردد؟
برای مونتاژ دستی قطعات الکترونیکی SMD می توانید از سیم لحیم های نازک 0.4 موجود در بازار استفاده کنید ولی اگر قصد تولید برد های الکترونیکی در مقیاس نیمه انبود را دارید پیشنهاد میکنیم استنسیل را با طلق های موجود در بازار با استفاده از دستگاه لیزر ساخته و استفاده نمایید. با این روش کافیست طرح خود را با دستگاه لیزر روی طلق با توان بالا حکاکی کنید. در نظر داشته باشید که اگر دستگاه را روی حالت برش تنظیم نمایید، لبه طرح بر اثر حرارت آب شده و استنسیل شما غیر قابل استفاده خواهد شد. پس از آن با یک کاردک و مقداری خمیر قلع می توانید قلع ریزی خود را شروع کرده و سپس قطعات را بچینید. قطعات نصب سطحی (SMD) بر اساس ساختمانشان با المان های پایه دار DIP بسیار متفاوت می باشند، و به چند گروه تقسیم میشوند. اولین گروه، المان هایی پسیو – Passive SMD هستند.
انواع بسیار زیادی از SMD های پسیو مورد استفاده قرار می گیرد، با اینحال بخش عمده ایی از SMD های پسیو شامل مقاومت و خازن در اندازه های استاندارد شده می باشد.
قطعات دیگر شامل کویل ها (Coil)، کریستال ها (Crystal) در شکل های خاص خودشان، می باشد. خازن و مقاومتهای SMD در سایزهای گوناگونی موجود هستند. در طرح های ۱۸۱۲, ۱۲۰۶ ,۰۸۰۵ ,۰۶۰۳ ,۰۴۰۲ و ۰۲۰۱ که این اعداد نشان دهنده ی ابعاد قطعه در صدم اینچ می باشد. به عنوان مثال ۱۲۰۶ نشان دهنده ی ابعاد ۱۲ صدم اینچ در ۶ صدم اینچ می باشد.
۰۶۰۳ : ابعاد قطعه ۶ صدم در ۳ صدم اینچ
ابعاد بزرگتر مانند ۱۸۱۲ و ۱۲۰۶ جزو اولین SMD های ساخته شده بودند و امروزه به گستردگی قطعات کوچکتر مورد استفاده قرار نمی گیرند با اینحال در بردهای الکترونیک که سطح توان بالا مورد نیاز است یا در نیازمندیهای خاص که ابعاد بزرگتری لازم است مورد استفاده قرار می گیرند. اتصال به برد مدار چاپی این SMD ها از طریق نواحی فلزی در دو انتهای المان صورت می پذیرد.
هدف استفاده از تکنولوژی لامپ اس ام دی چیست ؟
هدف استفاده از تکنولوژی SMD در پی تمایل بسیار زیاد مصرف کنند گان برای داشتن تکنولوژی ای کوچک تر، سریع تر و بهتر است. نیاز شدید به افزایش قابلیت ها، تمایل افراد برای داشتن صفحاتی با سایز کوچک تر و رقابت در جهت رسیدن به منافع مالی و اعتبار در بازار، استفاده از این تکنولوژی را در پی داشته است.
مزایای لامپ اس ام دی چیست ؟
ال ای دی هایی که بر پایه این تکنولوژی ساخته می شوند، دو یا چند پایه برای لحیم کاری دارند. به اضافه یک پد مخصوص برای انتقال حرارت. به صورت نرمال و معمولی جنس این پد باید از جنس مس با کیفیت باشد ، از این رو ال ای دی هایی که فاقد مس مرغوب یا فلزات مناسب تر هستند در انتقال حرارت به مشکل بر می خورند و در نتیجه طول عمر مفید و استاندارد آن ها کاهش می یابد.
لامپ اس ام دی به محض این که ولتاژ برق به آن ها می رسد، روشن می شوند و به حداکثر نور خود می رسند. در لامپ های اس ام دی بر خلاف لامپ های کم مصرف معمولی نور در همه جهات منتشر نمی شود بلکه این امکان وجود دارد که تابش نور بسته به میل و نیاز شما تنظیم شود. این موضوع زمانی که شما به تمرکز نور نیاز دارید اهمیت ویزه ای پیدا می کند. مصرف انرژی لامپ اس ام دی در مقایسه با لامپ های کم مصرف بسیار پایین است در نتیجه در مصرف برق صرفه جویی زیادی می شود.
به طور کلی مزایای تکنولوژی اس ام دی را می توان به 4 مورد کلی نام برد:
۱. روشنایی و نورپردازی کاملاً یکنواخت و ملایم و بدون تیرگی (لبه های بزرگتر):
لامپ اس ام دی دارای زاویه ۱۲۰ درجه می باشند که زاویه ای بیشتر از لامپ های هالوژن است، در نتیجه فضای بازتر و بهتری را پوشش می دهند. در گذشته یک انتقاد که به ال ای دی ها وارد بود تمرکز بیش از اندازه بود و نور پخش نمی شد که این مورد در لامپ اس ام دی برطرف شد.
۲. طول عمر طولانی تر:
برای خانه هایی که دارای چراغ های اس ام دی هستند هزینه های تعمیر و نگهداری به شدت کاهش می یابد زیرا صنعت، دیگر زمان ارزشمند خود را صرف تعمیرات نمی کند بلکه در صورت ایجاد عیب، کل بورد دستگاه را می توان با هزینه کمی تعویض کرد.
۳. کاهش و صرفه جویی در مصرف انرژی (افزایش بهره وری انرژی):
یکی از بزرگترین پیشرفت ها تکنولوژی SMD این است که: لامپ اس ام دی ها نور را با کیفیت بالا اما با مصرف انرژی پایین ارائه می دهند.
۴. کاهش گرمای تولید شده (حرارت بسیار کم):
SMD ها به دلیل زیبایی، صرفه جویی در مصرف و کیفیت بالای نوردهی مصارف زیادی دارند و امروزه در تولید بسیاری از ابزار آلات نورپردازی مورد استفاده قرار می گیرند. مهتابی ها، چراغ های سقفی، پنل ها و … به صورت های توکار و یا روکار مورد استفاده قرار می گیرند. SMD ها بسته به اندازه سقف و دیوار انواع مختلفی دارند که در تمامی مکان ها از قبیل فروشگاه ها، واحد های مسکونی، شرکت ها و … استفاده می شوند.
ساختار های مختلف لامپ اس ام دی چیست ؟
در جدیدترین تکنولوژی در ساخت لامپ اس ام دی با قرار دادن تعداد بیشتری از تراشه ها به شکل مستطیل با عنوان SMD 3014 معرفی شده است که بهره نوری بالایی دارد و در سیستم روشنایی ساختمان های مدرن به خصوص در نورپردازی نما استفاده می شود. تراشه های SMD LED در اندازه های متنوعی در دسترس هستند، که پرکاربردترین آنها SMD 3528 و SMD 5050 می باشند. نوع SMD 3528 دارای ۳٫۵ میلی متر و نوع SMD 5050 دارای ۵ میلی متر عرض می باشد. تراشه های لامپ LED SMD می توانند بسیار کوچکتر از این دو نوع بوده ، در این صورت از آنها به عنوان یک چراغ نشانگر در تجهیزات الکترونیکی و تلفن همراه استفاده می شود. هر تلفن همراهی دارای نور کمی است که بعد از خاموش شدن صفحه خاموش می شود که توسط یک SMD کوچک ایجاد شده است.
در پایان امیدوارم که مقاله لامپ اس ام دی چیست – تکنولوژی SMD چیست ؟ برای شما مفید بوده باشد.
وای خیلی خوبه ساییتون